Kezdőknek


Figyelem!!!

Jövőre a tanfolyam árak emelkedni fognak és átalakul a képzési tematika, illetve már az új szalonban és oktatótermekben lesz tartva.


2022 augusztus 22-én elfogadták a sminktetováló szakképesítésre vonatkozó programkövetelményt. 

Tudj meg többet az új szabályokról és változásokról, ami mindenkit érint. Tetoválókat, új tanulókat, és oktatókat egyaránt!

BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMA HIVATALOS ÁLLÁSFOGLALÁSÁT ITT OLVASHATJÁTOK EL:

https://bkik.hu/hu/hirek/sminktetovalas-magasabb-szinten?fbclid=IwAR0IsUwKZlMVW1kwa2vzflZDHdu7y0h0rUp7jBNPkcVrGPDsRyD2Pc_FXYo

ITT TARTUNK, MOST:

Szigorítások a sminktetoválás területén

Sok nagy horderejű változás rázta fel a szakmánkat. 2021-ben közzé tett, és 2022 januárjában életbe lépett új európai uniós szabályozások okozta változásokból, ami a pigmentek összetételére és gyártására vonatkozott, most itt van az újabb szigorítás, ami a hazai képzéseket és a szolgáltatást nyújtókat szabályozza.

Ki tarthat mostantól sminktetováló szakképesítés megszerzésére irányuló felnőttképzést?

2022 augusztus 22-én elfogadták a sminktetováló szakképesítésre vonatkozó programkövetelményt. Csak a programkövetelményben szereplő feltételek alapján lehet sminktetováló szakképesítés megszerzésére irányuló felnőttképzést tartani. Ahhoz, hogy valaki a programkövetelmény szerinti képzést tartson (legyen szó iskoláról vagy egyéni oktatóról), E-számmal kell rendelkezni. Az E-szám gyakorlatilag Engedélyt jelent, hogy az illető személy vagy intézmény felnőttképzéseket tarthasson. Ha valaki megszerezte az E-számot, akkor a weboldalán feltüntetve azt, a programkövetelmény alapján megírt saját (és jóváhagyott) képzési programjával hirdethet és tarthat sminktetováló "alapképzést."

Mit tartalmaz a programkövetelmény?

Aki mostantól sminktetováló szakképesítést szeretne, annak kozmetikus végzettséggel és 2 év igazolható szakmai gyakorlattal kell rendelkeznie. A kozmetikus végzettség mellett egyébként bizonyos egészségügyi végzettség is elfogadható. (bőrgyógyász, dermatológus, kozmetológus) Az új programkövetelménnyel megszűnt a választható terület tanítása, ugyanis mindhárom területet kötelezően tartalmaznia kell. (A programkövetelmény nem tartalmazza külön a microblading technikákat, mert a programkövetelmény írója szerint az továbbképzésnek minősül.) Az új szabályozás szerint azonban a képzés elvégzése még önmagában nem elég. A képzésen megszerezett E tanúsítvánnyal ugyanis egy független, akkreditált vizsgaközpontba kell jelentkezni, és központi vizsgát tenni. A vizsga elméleti (írásbeli és szóbeli) valamint gyakorlati részeket is tartalmaz.

A sminktetoválás jelene

A Magyar Közlöny november 30-i számában már megtalálható a Tartós smink készítés (sminktetoválás) a 960219-es kód alatt az Önálló Vállalkozó Tevékenységi Jegyzékében (továbbiakban ÖVTJ). Korábban ez a tevékenység a 960203 Kozmetika, szépségápolás kód alatt volt listázva, mára azonban külön tevékenységgé nőtte ki magát, azzal, hogy a törvénymódosítási kérelmet jóváhagyták. Mindezt a 16-2022 (XI.3) MK rendelet tartalmazza. Ez tehát azt jelenti, hogy mostantól az kezdhet ilyen tevékenység végzésébe, aki 960219-es kódnak megfelelő végzettséget szerez (lásd fentebb E-számmal rendelkező képző, programkövetelmény alapján tartott képzésén, miután vizsgát is letesz). Erre jelenleg van 2 év türelmi idő.

Mi lesz a "régiekkel"? Mindenkinek vizsgázni kell?

Felmerült a kérdés, hogy vajon az, aki már korábban elvégezte a sminktetoválást (bármilyen képzésben is vett részt), és már egy ideje űzi is azt a gyakorlatban (még ha csak egyetlen területen is), kénytelen lesz-e most szintén levizsgázni? Mi a helyzet azokkal, akik a korábbi 960203 kód alapján végeztek kozmetikusként, amikor is őket az akkori ÖVTJ kód jogosította a sminktetoválás végzésére? Vagy mi a helyzet azokkal, akik 20-30 éve sminktetoválnak, amikor még sem ÖVTJ kód nem létezett, sem nem volt a sminktetoválás a kozmetikus szakma részének tekintve.Megkérdeztük Felnőttképzési szakértőnket, és azt a választ kaptuk, hogy amíg a **34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet-et **nem módosítják, addig visszamenőleg vizsgakötelezettség nem áll fenn.Hogy ebben a jogszabályban van-e törekvés változtatásra, erről nincsen információnk.

Hogyan készülünk? 

Igyekeztünk olyan gyorsan reagálni a kialakult helyzetre, ahogy csak tudunk, és amint hivatalosan közzétették az elfogadott programkövetelményt, mi neki is álltunk a munkának a háttérben. 

Alapképzés az új szabályok szerint hamarosan nálunk is!

A programkövetelménynek megfelelő sminktetováló képzés kidolgozása folyamatban van. Igyekeztünk egy olyan rendszert kialakítani, ami hozzánk hűen, a lehető legtöbb tudást adja a kezdők számára, a lehető legoptimálisabb idő és pénzbeli ráfordítás mellett.

Személyre szabható képzési program és vizsgafelkészítés a gyakorlattal rendelkezők számára is

Ugyanakkor arra is figyeltünk, hogy olyanok is részt vehessenek a képzésen, akiknek részben már van gyakorlatuk. Tehát ha valaki korábban már megtanulta a szemöldöktetoválást (és ezt olyan szinten művelni is tudja, hogy a független vizsgaközpont által szervezett vizsgán könnyűszerrel megfeleljen), neki ne kelljen a teljes képzésen részt vennie, hanem a rá vonatkozó, hiányzó egységek elvégzésével válhasson késszé a vizsga letételére. A képzés részleteiről hamarosan beszámolunk weboldalunkon.


Letölthető az új hivatalos programkövetelmény


Kedves Kozmetikusok, Sminktetoválók!

Aki ismer, tudja, hogy nem szeretem hamisságot, és sokáig vártam ezzel a tényszerű leírással. Mivel azonban hozzám közel álló embereket fenyegetnek, mert igazat mernek mondani, szimplán a tisztán látás végett szeretném leírni a tényeket a sminktetoválás "szakmával" (nem megkérdőjelezve az önállóságát, csak jelezve, hogy a szakma-szakképesítés-szakképesítés ráépülés fogalmakat nem jó keverni) kapcsolatban.Posztom célja nem hangulatkeltés, nem támadás és semmiképpen sem az idegek borzolása. Csupán tényközlés és tájékoztatás. 

Ezek tények:

- 2010 előtt nem volt a kozmetikus központi programok része, 2012-ig aki mestervizsgázott, vagy ezelőtt külön vizsgát tett az Ipartestületnél, annak van hozzá végzettsége, papírja.- 2010-2012 között ráépülés volt (kozmetikus szakmára) 2824-es modulszámon, tartós sminkkészítő néven (szakképesítés-ráépülés). 

- 2012-2020 között "B" képzési körben elvégezhető képzés (nagyjából a mostani programkövetelményeknek megfeleltethető képzés) - kozmetikus bemenet és 2 év szakmai gyakorlat kellett hozzá. Ezt akkreditált, később engedéllyel rendelkező képzők oktathatták és akkreditált, később engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok vizsgáztathatták.Mindemellett 2016-2022 között az 54 815 02 OKJ számú kozmetikus szakképesítés része, választható speciális vizsgafeladat.

- 2020-2022. 08.22-ig lógott a levegőben a sminktetoválás. Már nem része az új, kozmetikus technikus szakmának, a "B" képzési körök megszüntek. 2022.12.31-ig vizsgázó OKJ 54 815 02 számú kozmetikus szakképesítést szerzők SZVK-ban benne van.- 2022.08.22-én jelent meg a programkövetelmény. Bemenet: kozmetikus végzettség, 2 év gyakorlat. Ld. régi "B" képzési körös képzés.Az információk valósak és ellenőrízhetőek az NSZFH honlapján. Némelyik központi programot, SZVK-t, Kerettantervet az archívumban lehet megtalálni. A jelenleg érvényes teaor szerint akinek a lenti teaor számra van érvényes vállalkozása, annak része a tartós sminkkészítés (sminktetoválás).

Szeretettel: Juhász Klári

960203 szakmakód:
Kozmetika, szépségápolás
Elérhető itt: 

https://www.szakmakod.hu/960203/Kozmetika,%20szépségápolás/?fbclid=IwAR2hiHKZATJHzZ5CEMeCGvoC9r1cs8yX1RrCmMCMPqpRyvvhT9KqMaOkIx4

Basic Course kezdőknek 

250 órás, hivatalos tanúsítványt nyújtó képzés

(csoportos - max 10  fő) - 3 terület - 3 technika - 


A tanfolyam tartalmazza az alábbi technikákat:

szemöldök - powder brows
ajak - teljes ajak satír 
szemhéj - szempillatő sűrítés és kontúr vonal

Ez a képzés kimondottan kezdőknek, vagy nem régóta tetováló hiányos tudással rendelkezőknek van kitalálva, akik nagyon biztosan és precízen akarnak elkezdeni dolgozni. 
A képzés intenzív, mindenre kiterjedő és sokrétű. 


 • Kezdő és haladó szintű elméleti és gyakorlati tudást nyújt
 • teljesen kezdőknek, vagy nem régóta tetováló hiányos tudással rendelkezőknek
 • rengeteg otthoni házi feladattal és gyakorlással
 • bővített tudás anyag


Miről tanulhatok?
Kezdő és haladó szintű elméleti és gyakorlati tananyag


 • Sminktetoválás 5 legfontosabb tényezője
 • Bőrszerkezete, higénia
 • Sminktetoválás menete, konzultáció
 • Berendezések és eszközök elemzése
 • A pigmentek és a szín helyes kiválasztása
 • Hybrid, szerves és szervetlen pigmentek helyes használata
 • Pigmentek összetételei
 • Érzéstelenítők
 • Helyes bőrfeszítés, kéztartás
 • Kéz és gép sebesség, miért olyan fontosak?
 • Munka duzzanat és vér nélkül
 • Különböző bőrtípusok 
 • Felszerelés kiválasztása különböző bőrtípusokhoz
 • Bőrbetegségek, anyajegyek
 • Hegeken való munka
 • Előrajzolás
 • Lépésről lépésre pigmentációs sémák
 • Átfedések, színkorrigálás
 • Eltávolítási eljárások
 • Helyes fénykép és fénybeállítás
 • Marketing, social media, applikációk, retusálás, fotózás
 • Házi feladatok, otthon gyakorlások, latex gyakorlások
 • Élő modelles bemutató
 • Élő modelles gyakorlás

Jelentkezés: a tanfolyamok alatti gombra " jelentkezek a képzésre" kattintva tudtok az űrlap kitöltésével jelentkezni.

Visszaigazolt jelentkezés után előleg számlát állítunk ki, ennek kifizetése után válik biztosítottá a helyed a tanfolyamon.

A tanfolyamra való jelentkezés limitált.